Čišćenje zaliha!!!! 30% popusta do 30.06.2024. za Arctica, Carrera, Police, Diesel, Polaroid, INVU, Esprit, STING, LaCoste, Pepe Jeans, Miss Sixty sunčane naočare! Naručite ih telefonom: (021)843-942

Kako izabrati boju stakla sunčanih naočara?

Boja sočiva sunčanih naočara ne određuje samo naš vizuelni stil već i koliko dobro ćemo razlikovati boje i u kolikoj meri ćemo imati oštar vid. Neke boje  imaju visok kontrast koji će nam omogućiti oštriji vid ali istovremeno ćemo slabije prepoznavati boje što u nekim slučajevima može da bude opasno. Na primer ako vozimo i ne možemo sa 100% sigornošću da prepoznamo boje na semaforu to može da bude veoma opasno. Postoje takve naočare za sunce kod kojih se sočiva mogu menjati i tako za svaku okolnost možemo izabrati odgovarajuću boju.

U narednom delu možemo čitati o najpopularnijim bojama sočiva koje se koriste tokom raznih sportskih aktivnosti:

Crvena/narandžasta sočiva su preporučljiva za snežne sportove ali samo oblačnim danima. Lovcima preporučujemo ove boje stakla ako nišane na glinene ciljeve.

Ljubičasta sočiva su takođe preporučljiva za lovce kada nišane na glinene ciljeve ali samo ako je pozadina zelena (trava ili šuma).

- Sočiva svetle braon boje ili boja bakra su popularna među igračima golfa jer olakšavaju praćenje lopte i kada je pozadina plava i kada je zelena.

Plave zelene boje olakšavaju igranje tenisa jer se lopta bolje može pratiti.

- Siva boja je najneutralnija i može se preporučiti svim sportistima. Siva sočiva pružaju najmanju zasićenost među svim bojama.

Brao/smeđa boja kod sočiva naočara poboljšava kontrast (eliminišući plavu svetlost) i mogu se preporučiti za svaki sport. Lovcima je svakako preporučljivo da ih koriste u izrazito svetlim okolnostima.

- Sočiva svetle žute boje nude najveći kontrast i najoštriji vid. Ovakve naočare se uglavnom koriste u situacijama kada treba da se fokusiramo na nešto precizno (npr. streljanje). Mana žutih sočiva je da se teško spoznaju boje gledajući kroz njih i to može da predstavlja problem u određenim situacijama (npr. vozač ne može prepoznati boje lampe i table pored puta).